De mörka ringarna som kan visa sig under ögonen kan beror på olika saker. En vanlig orsak är att blodkärlen ligger nära huden och när man blir äldre och den redan tunna huden blir ännu tunnare kan detta uppfattas som mörka ringar vid ögonen. Detta uppstår hos både män och kvinnor och styrs av våra gener. Ringarna kan även dyka upp om man till exempel har sovit dåligt eller om man har väldigt ljus hy eftersom blodkärlen då syns tydligare genom den tunna huden. Rökning förvärrar också de mörka ringarna eftersom detta ofta leder till sämre blodcirkulation.

Många är besvärade av mörka ringar under ögonen eftersom de tycker att detta får dem att se tröttare ut. Ett enkelt sätt att dölja ringarna och de mörka partierna är helt enkelt att sminka över dem, detta ligger dock lite naturligare till hands för kvinnor och kan kanske kännas lite obekvämt för en man. Problemet är dock lika vanligt förekommande hos män som hos kvinnor, oavsett ålder.

Ett annat sätt att minska eller bli av med mörka partier under ögonen är att använda en ögonkräm som är avsedd för att hjälpa till med just det här problemet. Det finns särskilda ögonkrämer som säger sig vara effektiva för att minska mörkar ringar vid ögonen men huruvida dessa hjälper eller inte kan variera från person till person, beroende på huden och den bakomliggande orsaken.

De mörka ringarna under ögonen är ofta lilaaktiga i färgen och för att sminka över dessa lämpar sig bäst en concealer som går mot gult i färgen. Detta av den anledningen att den gula färgen neutraliserar den lila. Skulle man däremot ha mörka ringar som är mer åt det blåa hållet är det bättre att köpa en concealer med orange ton. En concealer som är tänkt att dölja mörka ringar bör vara ljusare än din vanliga ansiktsfärg och bara användas på de mörka områdena. Liksom ögonkräm bör man endast dutta på concealer under ögonen för att inte påfresta den tunna och känsliga huden mer än nödvändigt.