Rynkor är en naturlig del av åldrandet och generna styr hur mycket rynkor vi kommer att få. Sedan kan naturligtvis andra faktorer påverka hur rynkig huden blir, detta kan exempelvis vara rökning, stress och sol. Rynkor syns tydligare på en torr hud jämfört med en fet. Om man har fet hud har man högre talgproduktion vilket smörjer huden och gör den smidig. Torr hud kan inte hålla kvar den naturliga fukten och torkar därmed ut, vilket gör rynkorna mer synliga.

Rynkor brukar börja dyka upp tidigare hos kvinnor än hos män, små tunna rynkor kan börja visa sig så tidigt som i 20-årsåldern hos tjejer. Männens hud kan hålla sig rynkfri ända tills de är i 40-årsåldern. När en man däremot börjar få rynkor går det ofta snabbare än hos en kvinna.
När huden åldras blir den mindre elastisk samtidigt som den inte kan hålla kvar fukten lika bra, vilket gör att den blir slappare.

Genom att smörja in huden med en återfuktande och näringsgivande kräm kan man hjälpa den att behålla fuktigheten och få den näring den behöver för att hålla sig stark. Med rätt produkt kan man till viss del minska torrhetsrynkor och fina linjer och vissa ögonkrämer säger sig vara särskilt effektiva mot problemet.

Man kan säga att det finns två typer av rynkor/linjer. En typ som kommer av att huden är torr. I och med att huden blir uttorkad eller utsätts för påfrestande yttre faktorer uppstår linjer och rynkor, dessa kan dock minskas om man tar hand om sin hud. En annan typ är djupare rynkor som redan har satt sina spår i huden. Dessa är mer permanenta och kan bero på att man inte tagit hand om sin hud under en lång tid. Man kan göra den rynkiga huden mjukare för att lura ögat att den har minskat men för att bli av med rynkorna krävs en annan behandling, som exempelvis injektioner eller ansiktslyftning.

Om man är väldigt besvärad av sina rynkor och inte tycker att krämer gör någon nytta kan man vända sig till en skönhetsklinik för att få hjälp. Ett alternativ då är att behandla rynkorna med botoxinjektioner. Botox slätar ut rynkorna och effekten sitter i cirka 3-6 månader, sedan måste behandlingen upprepas om man vill bibehålla resultatet. Detta innebär att man får göra om behandlingen 2-3 gånger om året. Upprepade behandlingar gör däremot att rynkorna håller sig borta lite längre för varje gång och att det efter hand kan gå längre tid mellan återbesöken.