Påsar under ögonen kan exempelvis uppstå om man har sovit dåligt. Detta beror på att musklerna blir slappare om man är trött, och det gäller så klart även musklerna kring ögat. Eftersom huden kring ögat är så tunn, elastisk och lös syns det oftast lättast där. Påsarna kan bland annat bero på att kroppen samlat på sig vätska eller fett. Hur lätt man får påsar under ögonen beror delvis på generna. Om dina föräldrar har en tendens att få påsar är det sannolikt att det kommer visa sig hos dig också. Desto äldre man blir desto slappare blir huden vilket blir tydligt kring ögonen och gör att äldre personer oftare än yngre får påsar under ögonen.

Påsarna kan också visa sig vid exempelvis allergier och osunda matvanor. Bra matvanor ger en frisk och spänstig hud och ett första steg för att utreda varför påsarna uppkommer kan vara att fundera på vad man äter. Kanske behöver man tänka om vad gäller kosten. En sak som man kan tänka på är att dricka mycket vatten eftersom huden behöver fukt för att må bra. Om man misstänker att allergi ligger bakom påsarna bör man kontakta en läkare för att få hjälp. Det brukar botas ganska lätt med någon typ av allergitablett.

Det finns hudkrämer för hela kroppen, så även för att behandla påsar under ögonen. Dessa krämer har oftast en kylande effekt som verkar lugnande och avsvällande, och hjälper dessutom till att stärka huden kring ögonen för att på så sätt minska påsarna.

Om man inte har någon ögonkräm som hjälper mot påsar under ögonen finns det några husmorsknep som man också kan testa, till exempel att lägga en kall metallsked, gurkskiva, potatis eller tepåse mot den påsiga huden i minst en minut. Detta kan ha en liknande effekt som ögonkrämen och verka lugnande på huden och därmed minska påsarna.